YYSELLA



Diary About Link Stuff



Thursday, 5 December 2019 | Thursday, December 05, 2019 | 0 comments

Hi Assalamualaikum.

Hari ni rasa macam rajin pulak nak buat tutorial macam mana nak create IG filter sendiri !
Contohnya macam dalam gambar di atas tuh, cantik and kreatif kan ? Apa kata kita buat sendiri ? ella akan ajarkan yang basic dulu okey !

so tanpa melambatkan lagi masa , let's go !


1. Download App SPARK AR (search je kat google) yang macam gambar bawah ni




2. Lepas dah download, buka lah app tu :)

(click untuk tumbesaran)

3. Dah buka nanti keluar macam dalam gambar atas ni kan, then click yang ella kotakkan tu (click here). 


(click untuk tumbesaran)

lepas dah tekan "Create Project" akan keluar mcm gambar atas ni kan? okey sabo jap.


(click untuk tumbesaran)
4. Click "Add Object"

(click untuk tumbesaran)

5. Face Tracker → Insert


6. tekan  "Add Object" lagi


7. click dekat "Plane"


(click untuk tumbesaran)


8. adjust kat bahagian SCALE tu , (boleh je ikot buat 2 : 2 : 2)


(click untuk tumbesaran)


9.  click " + " kat Material tu

(click untuk tumbesaran)

10. Material → Texture (choose file)

and then pilih lah korang punya gambar ( make sure PNG)



11. DONE



If ada yang tak paham , jangan segan segan untuk bertanya. Maaf kalau ada kekurangan.
Kalau ade masa ella try buat tutorial dalam bentuk video pulak okies ! sebab ni ella ajar basic je dulu :)


0 Comments:

Post a Comment